Pizzakoeriers gaan niet met de bus
Door Adriaan Walraad
De vraag is snel gesteld: hoe veilig is een maaltijdbezorger? ? We snappen dat verkeersveiligheid voor onze pizzakoeriers niet altijd vanzelfsprekend is. Rustig rijden en aan de maximum snelheid houden. Aan de verkeersregels houden en stoppen voor een rood licht of een voetganger bij een zebrapad. Niet op de telefoon kijken, ook niet voor navigatie, en niet bellen tijdens het rijden. Een helm goed en goed vast dragen. Het zal niet voor elke pizzakoerier prioriteit hebben.
Vanuit de risicobenadering zou je kunnen zeggen: we zien de risicogroep jongeren heel veel kilometers maken op drukke momenten en op drukke plekken. Dat alles onder -al dan niet zelf opgelegde- tijdsdruk.
Maar wat zijn de harde feiten? Al in 1996 constateert SWOV dat verzekeringen pizzakoeriers uitsluiten van de verzekering. Maar de politie registreert het reismotief niet systematisch. Wat we wel weten, komt van VVN samen met Vereende Verzekeringen. De resultaten liegen er niet om. Uit cijfers over 2017 en 2018 blijkt dat bezorgbrommers bijna 6 keer zo vaak schade rijden vergeleken met andere brommers. Ze rijden niet alleen vaker schade, het gemiddelde schadebedrag is ook 75% hoger. Dat laatste komt door relatief meer letselzaken.
Met de huidige platformeconomie komen daar Uberchauffeurs, pakketbezorgers en boodschappenbezorgers bij. Opdrachtgevers aan de ene kant en opdrachtnemers aan de andere kant hebben allebei een verantwoordelijkheid in het verkeer. Om dat in goede banen te leiden zijn goede en gedetailleerde ongevallencijfers nodig, per gemeente.