Looproutenetwerk Wageningen

vrijdag 4 oktober 2024

Meer ruimte voor de voetganger. Het is één van de ambities van gemeente Wageningen bij de inrichting van de fysieke leefomgeving. Om lopen te bevorderen, heeft zij DTV gevraagd om het looproutenetwerk van de gemeente in beeld te brengen en dit traject zowel inhoudelijk als procesmatig te begeleiden. Met het netwerk in beeld, wil zij de komende jaren werken aan beleid en plannen.

Het denken in netwerken voor de voetganger staat nog in de kinderschoenen, terwijl een looproutenetwerk juist goede inzichten geeft voor het maken van beleid of plannen. Een netwerk geeft inzicht in hoeverre de voetganger gefaciliteerd wordt en of er ontbrekende schakels zijn. De gemeente Wageningen richt zich in haar koersdocument ‘Wagenings Kompas’ onder andere op meer ruimte voor voetgangers. Vanuit hier is de wens ontstaan om te komen tot een veilig, compleet en samenhangend looproutenetwerk.

Aanpak

De gemeente Wageningen heeft DTV gevraagd om een digitale kaart te ontwikkelen van het hoofdroutenetwerk van de voetganger, inclusief bijbehorende kwaliteitseisen. Om te komen tot het looproutenetwerk zijn verschillende stappen doorlopen. Van een data-analyse en een bewonersenquête tot het houden van werksessies.

Deze aanpak heeft ertoe geleid dat de ruggengraat van het netwerk is ontstaan op basis van data, waarbij de belangrijkste bestemmingen binnen de gemeente zijn geplot. Vervolgens is deze kaart aangevuld met input van zowel gebruikers als professionals, oftewel lokale kennis. Hierbij kwamen thema’s aan bod als: hoe wordt lopen in je gemeente ervaren, wat maakt lopen (on)prettig en waar liggen ontbrekende schakels? 

CROW Ontwerpwijzer Voetgangers

Om tot de kwaliteitseisen van het hoofdnetwerk te komen, is de CROW Ontwerpwijzer Voetgangers als basis gebruikt. Hierbij is de uitdaging ontstaan om onderscheidende eisen op te stellen voor het hoofdnetwerk ten opzichte van het basisnetwerk. Uiteindelijk is na een uitdagend proces in juli 2024 de eindrapportage inclusief het looproutenetwerk en bijbehorende kwaliteitseisen opgeleverd.

Vervolg

Met het in kaart brengen van de hoofdstructuur van de voetganger creëert Wageningen de mogelijkheid om hier heel bewust en onderbouwd keuzes in te maken en te werken aan een voor iedereen maximaal toegankelijke en te beleven stad. Het traject bracht verschillende uitdagingen en leermomenten met zich mee.

Nationaal Voetgangerscongres 

Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres op 10 oktober in Nijmegen geven Kim de Wit (DTV) en Marleen Hovens (gemeente Wageningen) een presentatie over de aanpak van het project en vertellen ze meer over deze uitdagingen.

Deelsessie ‘Gemeenten maken meters’ tussen 14.00 en 14.50 uur.

Aanmelden voor het Nationaal Voetgangerscongres kan via de website.