Door een symbolische rode loper uit te rollen hebben ongeveer zestig partijen het Nationaal Masterplan Lopen gepresenteerd op het Nationaal Voetgangerscongres. Overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven toonden hiermee hun gezamenlijke inzet voor een samenleving waarin lopen een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven is voor iedereen.
Positieve bijdrage aan gezondheid
Het Nationaal Masterplan Lopen komt voort uit de gedachte dat lopen een positieve bijdrage kan leveren aan de fysieke en mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking. Daarnaast kan het bijdragen aan het aanpakken van diverse maatschappelijke vraagstukken in Nederland op het gebied van zorg, duurzaamheid, mobiliteit en sociale cohesie.
Waarom aandacht nodig?
Tegelijkertijd laten cijfers zien dat er meer aandacht nodig is voor voetgangers: slechts 44% van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen, kinderen spelen steeds minder buiten. Ook stijgt het aantal voetgangers dat door een verkeersongeval om het leven is gekomen en moeten zo’n 20.000 voetgangers per jaar naar de spoedeisende hulp, omdat ze op straat struikelen, uitglijden of ergens tegenaan botsen.
30 concrete acties
Het Nationaal Masterplan Lopen bevat dertig concrete en uiteenlopende acties: acties gericht op het verbeteren van de voetgangersvriendelijkheid, het stimuleren van mensen om meer te lopen, het ontwikkelen van instrumenten om de openbare ruimte beter in te richten. Ook zijn er actiepunten voor het beter opleiden van professionals, het stimuleren van gemeenten en provincies tot het opstellen van loopbeleid en over het ontwikkelen van meer kennis en data over lopen.
Bron: Ruimte voor Lopen