Grote steden willen meer flitspalen tegen verkeersoverlast
In een brandbrief aan de ministeries van Justitie en Veiligheid en van Infrastructuur en Waterstaat hebben de steden Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam gevraagd om meer flitspalen. De steden worden steeds drukker en hebben daarom op korte termijn meer flitspalen nodig.
De extra flitspalen moeten meer verkeerscontroles mogelijk maken, omdat er te weinig politieagenten en handhavers zijn om dit te doen. Volgens de steden is het huidige aanbod van het Rijk niet voldoende. Bovendien willen de steden niet alleen camera’s voor het registreren van snelheid, maar ook om andere verkeersoverlast aan te pakken.
Volgens verkeerswethouder Judith Bokhove van Rotterdam wil het Rijk pas camera’s plaatsen als er ergens ernstige ongelukken zijn gebeurd, terwijl de steden deze nu al op gevaarlijke kruispunten willen hangen. Bokhove: “Steden willen die ongelukken liever voorkomen en willen graag camera’s op plekken waar het risico op ongelukken groot is.”
Snelheidslimiet
Bokhove wil de extra camera’s voor handhaving nadat de snelheidslimiet van 50 naar 30 kilometer per uur is gegaan in de grote steden. “Dan is er ook meer handhaving nodig en zijn moderne, flexibele camera’s wenselijk.” Volgens de wethouder blijft de inkoop door het Rijk van deze moderne variant achter bij de vraag van de steden.
“We willen graag in gesprek met het Rijk, zodat zij kunnen leveren wat de steden graag willen. Die nieuwe camera’s zijn echt nodig, want de mankracht ontbreekt om dit te doen,” aldus Bokhove tegenover het NOS Radio 1 Journaal. Het Rijk is nog niet met een reactie gekomen op de brandbrief.