MRA Elektrisch: gemeentelijke bijdrage openbare laadpalen vervalt
Gemeenten uit Noord-Holland, Utrecht en Flevoland hoeven in 2021 geen eigen bijdrage op openbare laadpalen meer te betalen, omdat de opbrengsten per laadpaal voor exploitanten stijgen.
Sinds 2012 werken overheden in de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland samen binnen het initiatief MRA-Elektrisch, om zo gezamenlijke aanbestedingen voor openbare laadpalen te organiseren. Daarmee wordt volume gecreëerd, om zo marktpartijen tot aantrekkelijke biedingen te stimuleren.
Het openbare laadnetwerk van MRA-Elektrisch groeide in 2020 van 4600 laadpunten naar zo’n 6400. Deze aantallen zijn exclusief de vier grote gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Begin 2020 is een aanbesteding gedaan voor nog eens 20.000 laadpunten, waardoor sinds 1 januari 2021 de bij MRA-E aangesloten gemeenten geen eigen bijdrage meer hoeven te betalen.
Gemeenten houden regie
Huib van Essen, gedeputeerde van de provincie Utrecht, noemt dit een goede volgende stap op weg naar een dekkend laadnetwerk. “Hierdoor zullen nog meer mensen elektrisch gaan rijden. En voor gemeenten is het, zonder eigen bijdrage, nog aantrekkelijker om mee te doen. Misschien goed om te benadrukken: de gemeenten blijven eigenaar van de laadpalen en zij bepalen waar de palen komen te staan. Daardoor houden zij de regie over de inrichting van de openbare ruimte.”
Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, vertelde hierover op BNR Nieuwsradio: “De gemeenten gaan over de openbare ruimte en bepalen hoeveel laadpalen nodig zijn en waar ze komen te staan. MRA-Elektrisch neemt de gemeenten in de vraagbundeling en onderhandeling met exploitanten veel werk uit handen. Daarbij zetten we via het programma van eisen sterk in op innovatie. Denk bijvoorbeeld aan slim laden, prijstransparantie en dienstverlening aan elektrische rijders.”
Inwonersvragen
Inwoners van de gemeenten die zijn aangesloten bij MRA-Elektrisch kunnen bij hun gemeente een verzoek indienen voor een publieke laadpaal bij hen in de straat of bij hun werkadres. Zien of uw gemeente ook is aangesloten bij MRA-E? Bekijk het hier.