Treintje slimme auto’s remt zélf voor rood verkeerslicht
Afgelopen zomer heeft op de provinciale wegen rondom Schiphol een proef plaatsgevonden waarin een treintje auto’s voor het eerst informatie uit slimme verkeerslichten heeft gebruikt om zélf hun snelheid aan te passen. De provincie Noord-Holland onderzoekt de effecten van technologische ontwikkelingen op haar wegen om ook in de toekomst te kunnen zorgen voor slim, schoon en veilig reizen.
“Uniek aan deze proef is dat niet de bestuurder van de voorste auto reageert op het verkeerslicht, maar dat de auto’s zélf automatisch hun snelheid aanpassen”, aldus gedeputeerde mobiliteit en bereikbaarheid Jeroen Olthof. Dit doen ze met informatie uit het slimme verkeerslicht. Auto’s worden steeds slimmer en kunnen bestuurders steeds meer taken uit handen nemen. Gedeputeerde Olthof: “Deze test bewijst dat de automatisering van auto’s weer een stapje verder is. Maar het duurt nog wel even voor alle verkeerslichten slim zijn en deze rijhulpsystemen in gewone auto’s komen.”
Treintje auto’s
Het treintje auto’s staat draadloos met elkaar in verbinding en communiceert niet alleen met elkaar, maar ook met de verkeerslichten. Elke auto in het treintje weet wanneer de auto’s ervoor afremmen of gas geven. Met een speciale cruise control reageert de auto veel sneller op zijn voorganger dan mensen zelf kunnen. Dat systeem heet coöperatieve adaptieve cruise control (CACC).
Vervolg eerdere proef
In 2018 en 2019 onderzocht de provincie al eerder de effecten van CACC op de provinciale wegen. Hieruit bleek dat auto’s die met elkaar én met de verkeerslichten communiceren, sneller over kruispunten reden dan andere auto’s. De proef van deze zomer laat zien dat de techniek zich razendsnel ontwikkelt en auto’s nu zónder menselijke inmenging hun snelheid kunnen aanpassen en afremmen voor rood licht. Dit was in 2018 nog niet mogelijk.
Slim, schoon en veilig reizen
De provincie investeert volop in Smart Mobility maatregelen om slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland mogelijk te maken, voor nu en in de toekomst. Deze proef is uitgevoerd met TNO en is onderdeel van het project TKI NL Smart Mobility. Dit is een landelijk samenwerkingsproject van overheden, marktpartijen en kennisinstituut TNO. De eerste proef heeft plaatsgevonden in Noord-Holland. Ook in Noord-Brabant worden de komende tijd praktijkproeven uitgevoerd.