Auto steeds minder populair in Amsterdam

vrijdag 6 januari 2017
timer 1 min
Terwijl Amsterdam groeit, neemt het gebruik van auto's juist af. Sinds 2003 is het autobezit onder jongeren zelfs gehalveerd. Dat staat in de Amsterdamse Thermometer voor de Bereikbaarheid (ATB), die voor de tweede keer is uitgebracht.

Het dalende autogebruik, valt toe te wijzen aan de toenemende populariteit van de fiets in de hoofdstad. 36% van de verplaatsingen gaat per fiets, ten opzichte van 24% per auto. Uit het ATB blijkt dat Amsterdam op vrijwel alle fronten groeit en dat er een toename is in het gebruik van vrijwel alle soorten vervoersmiddelen.

Fiets populairder

Vooral onder jongeren wordt autogebruik steeds minder voor de hand liggend. De afgelopen tien jaar is het autobezit erg fors gedaald: mensen onder de 35 jaar pakken eerder de fiets. Ter vergelijking: tijdens de ochtendspits werden op het hoogtepunten 72.000 fietsverplaatsingen gemeten, het dubbele van het aantal autoverplaatsingen op dat tijdstip.

Snorfiets

Alle Amsterdammers samen bezitten ongeveer 847.000 fietsen. Naast de fiets is ook het aantal snorfietsen erg gestegen in Amsterdam: een toename van 223% ten opzichte van 2008.

Het ATB is hier te vinden.