Mobiliteitshubs moeten Zwolle leefbaar en bereikbaar houden

woensdag 25 september 2024

Foto: Shutterstock

De gemeente Zwolle heeft plannen om in de komende jaren meerdere mobiliteitshubs in de stad te realiseren. Het college legt deze plannen ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. Het doel hiervan is om de stad de komende twintig jaar leefbaar, gezond en toegankelijk te houden.

Er komen verschillende soorten hubs. Voor de bezoekers en bewoners van het centrum komen er centrum- en buurthubs. Deze hubs zijn ook voor nieuwe grootschalige woningbouwgebieden die in ontwikkeling zijn. Daaromheen zijn kleinschalige buurt- en microhubs gepland. Deze zijn bedoeld om voor de bestaande gebruikers van de stad. Tot slot worden stadsrand-, en regiohubs voorzien. Deze komen verder weg van het centrumgebied om bijvoorbeeld werknemers eerder te ontvangen zodat ze duurzaam verder kunnen reizen naar hun eindbestemming.

Het aantal inwoners van Zwolle is sinds de jaren '60 verdubbeld en die groei gaat nog steeds door. "Gemeente Zwolle kiest voor een stevige rol in eigendom en de exploitatie van hubs. Hiermee kunnen we sturen op de resultaten van de doelstellingen en de woningbouw versnellen", stelt wethouder Gerdien Rots. 

De ontwikkelstrategie is ‘adaptief’: dat betekent dat de gemeente denkt te kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. Bijvoorbeeld als het gaat om de haalbaarheid van woningbouw, de omvang van de hubs en de planning.