“We staan pas aan het begin van de datarevolutie”

woensdag 6 maart 2024

Beheer en beleid ondersteunen met slimme software. We zijn er al jaren mee bezig, ook in de parkeerwereld. Toch gaan we nog grote stappen maken, als het aan Ernst Bos van Monit Data ligt. De koppeling van data zal een vlucht gaan nemen. Niet als doel op zich, maar om beheer en beleid effectiever en efficiënter te maken. 

Datahonger stillen 

Veel mensen kennen Bos als directeur van Spark, nu licht hij als directeur van Monit zijn visie toe. Eerst even voorstellen dus. Monit biedt datagedreven inzichten voor on- en offstreet parkeren, EV- laden en fietsparkeren. Om dit te realiseren is het bedrijf een pionier gebleken in het ontsluiten en uniformeren van de vaak zeer verschillende data uit parkeerapparatuur. Met deze innovatieve aanpak is Monit in enkele jaren gegroeid tot marktleider, en bedient nu onder andere de grootste Nederlandse gemeentes. Bos ziet sinds deze begindagen een steeds groeiende honger naar data: “De mogelijkheden om data snel en efficiënt te verzamelen én goed te ontsluiten nemen sterk toe. En we krijgen zelf ook steeds beter in beeld hoe we die data zo goed mogelijk in kunnen zetten voor beleid en uitvoering. Dus technologie en vraag weten elkaar steeds beter te vinden. Een van de uitdagingen in de komende tijd is onder andere bij fietsparkeerdata. Begonnen in de grotere steden, is het verplaatsen van fietsparkeren van de straat naar beheerde stallingen nu een landelijk trend aan het worden. De honger naar data is daarmee groter aan het worden maar nog niet goed te stillen. Al was het maar omdat fietsen nou eenmaal geen kenteken hebben.” 

Parkeermonitor 

Kernproduct is de Parkeermonitor, een cloud software suite die beheerders, beleidsmakers en financieel (parkeer)medewerkers van overheden en bedrijven inzicht biedt met modules voor onder meer bezetting, financiële analyse, operationele besturing, handhaving en laadpunten. Bos: “De juiste besluiten nemen op basis van de vele data gegenereerd door moderne parkeerapparatuur is een uitdaging. Wij zetten deze data om in heldere inzichten. Voor on- en off-street en EV, via onze koppelingen met leveranciers en scanauto data. Onze klanten besteden hun tijd dus niet meer aan handmatig verzamelwerk van data, maar aan het optimaliseren van beheer, beleid en financiële prestaties.” De Parkeermonitor is te combineren met de Meldman, waarmee gebruikers in één overzicht storingen, incidenten en gepland onderhoud kunnen zien en vervolgens gericht actie kunnen ondernemen, en met Vtag waarmee fietsenstallingen beheerd kunnen worden met één applicatie.  

Kaartweergave van parkeerbezetting en -recht gemeten met de scanauto.

Financiële verantwoording 

We spreken Bos in het kader van het Trendboek, dus is de vraag gerechtvaardigd of datagestuurd werken inderdaad een trend is. “Zeker”, aldus Bos. “De integratie van allerlei datastromen staat nog in de kinderschoenen. En wordt steeds meer vraag gestuurd. Wij zijn zelf ook continu bezig om met onze applicaties de gebruiker en de processen maximaal te ondersteunen. Bijvoorbeeld ten behoeve van de financiële verantwoording. We verzamelen niet alleen data uit alle bronnen en brengen die overzichtelijk bij elkaar, maar controleren ook bankgegevens om te zien of betalingen daadwerkelijk zijn gedaan. Met deze audit van het hele betalingsproces van begin tot eind komen met minder inspanningen toch de uitstaande gelden sneller en efficiënter binnen.”  

Beleid 

Naast de aansturing van de operationele kant van het parkeerbeheer in een gemeente biedt de Parkeermonitor ook op beleidsniveau waardevolle inzichten en tools. “En daar is veel vraag naar. Want met de steeds schaarser wordende ruimte die we in Nederland kunnen gebruiken voor steeds meer maatschappelijke opgaven, wordt inzicht in onder meer bezettingsgraden steeds belangrijker. Voor dat inzicht ontwikkelen we steeds meer mogelijkheden, zoals het gebruik van scanauto data voor meten van de parkeerbezetting. Door zo meer regelmatige en kosten efficiënte analyses te doen helpt dit het beleid verder te optimaliseren. Een voorbeeld hiervan is bij woningbouwopgaven niet zozeer vanuit de normen te redeneren maar om vanuit harde data te komen tot andere en betere inzichten. Daarvoor is recent met data van 15 gemeentes een analyse gemaakt van het gebruik van parkeerplaatsen door bewoners en bezoekers. De stelling van vele deskundigen was dat de bestaande norm van CROW hiervoor te hoog gesteld was. Met de data van Monit kon aangetoond worden dat deze stelling juist was, en de daadwerkelijke bezetting gemeten worden die inderdaad lager was dan de norm.” 

Aan het begin 

Volgens Bos staan we dus nog maar aan het begin van de datarevolutie. “Allerlei datastromen zullen in de nabije toekomst samenkomen. Zeker ook in het parkeer- en mobiliteitsdomein. Denk bijvoorbeeld aan data van verschillende vervoersmodaliteiten. Maar ook andere voor de gebruiker relevante informatiebronnen als de meest actuele verkeersdata en weersinformatie. Bij elke vraag kun je met betere data tot een betere oplossing komen. Die zijn in eerste instantie vaak gericht op het optimalisering van de operatie, van het beheer. Maar met een nog slimmer gebruik van de data die je daar verzamelt, voorzie ik vooral op beleidsniveau een groei aan toepassingsmogelijkheden. Die ook de samenwerking binnen gemeenten kan versterken. Of MaaS bijvoorbeeld een impuls kan gaan geven. En zeker met het grote personeelstekort in de sector, is de tijdswinst die je als organisatie met slimme tools kunt behalen dubbel waardevol.” 

'Heatmap' van parkeerbezetting over de week gemeten met de scanauto.