Boete voor vervuilende auto's in milieuzone Rotterdam
Dagelijks rijden ongeveer 500.000 auto’s de milieuzone in en uit, telde TNO in oktober 2015. Daarvan was toen nog zo’n 1,8 procent niet toegestaan volgens de nieuwe maatregel, dat waren zo’n 9000 auto’s per dag. Vlak voor de start van de handhaving is het aantal niet toegestane voertuigen teruggelopen tot zo’n 2300. Het weren van benzinevoertuigen van voor juli 1992 en diesels van voor 2001 moet voor een roetvermindering van 20 tot 30 procent zorgen door verkeer en een vermindering van de concentratie NOX in de lucht.
GezondereLucht.nl
Met de campagne GezondereLucht.nl zijn vanaf oktober vorig jaar miljoenen mensen bereikt om ze te informeren over de milieuzone. Automobilisten die de afgelopen maanden toch met een vervuilende auto de zone inreden werden tot acht keer toe per brief gewaarschuwd. Daarnaast zijn op alle ingaande wegen van de zone waarschuwingsborden geplaatst en is het altijd nog mogelijk om te keren voordat je de zone inrijdt.
Voertuigen die niet aan de eisen voldoen, maar nu toch de milieuzone inrijden, ontvangen een boete van 90 euro. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) verzorgt de inning van de boetes.
Sloopregeling en ontheffing
Voor Rotterdammers werd de bestaande sloopregeling verlengd. Daar hebben inmiddels meer dan 5000 mensen gebruik van gemaakt.
Verder zijn er verschillende ontheffingsmogelijkheden voor bedrijven, bewoners en bezoekers. Zo zijn er dagontheffingen om tot 12 keer per jaar in de zone te mogen, speciale camperontheffingen, ontheffingen voor auto’s die aantoonbaar schoner zijn, ontheffingen voor ziekenhuisbezoek en is voor bijzondere gevallen maatwerk geboden.