Buurauto-NOOM: zelfrijdende deelauto

donderdag 19 september 2019
timer 3 min
De Buurauto-NOOM is een zelfrijdende, elektrische deelauto. Eind 2020 start in Breda een proef met de auto, die in één straat een traject van 300 meter zal afleggen. De proef duurt acht maanden.

Bewoners van de wijk ‘de Drie Hoefijzers’ kunnen de auto op afstand bestellen via een app. De auto staat aan de rand van de wijk geparkeerd, waarna de auto zelfstandig komt voorrijden. Uiteindelijk zou de gebruiker met de deelauto vervolgens naar elke gewenste bestemming moeten kunnen rijden. De auto zal wel onder toezicht staan van een steward.

Complexe wijk

De keuze voor de wijk ‘de Drie Hoefijzers’ in Breda is gemaakt, omdat het een groot aantal activiteiten herbergt en een gevarieerde wijk is met eengezinswoningen, appartementen, horeca, bedrijven en een school. Bewoners en andere belanghebbenden worden lang van tevoren betrokken, vertelt wethouder Mobiliteit Boaz Adank. “Ik hoop dat we na afloop van de proef kunnen zeggen dat Breda en haar inwoners hiermee bij hebben kunnen dragen aan een geslaagde praktijkproef en een volgende stap naar duurzamere mobiliteit en een groener straatbeeld.”

Groener en veiliger

Johan Janse, initiatiefnemer en oprichter van Buurauto: “Woonwijken worden hierdoor weer groener en mooier, doordat er minder ‘blik’ in de straat staat.” Deze proef met een zelfrijdend voertuig in een woonwijk is uniek in Nederland. “Technisch kan er al veel met zelfrijdende voertuigen, maar er is nog nooit getest in een woonwijk met echte gebruikers,” aldus Janse.

Christophe van der Maat, gedeputeerde Mobiliteit, is blij met het initiatief: “Het bedrijf ‘Buurauto’ is initiatiefnemer en het bedrijf investeert zelf in de technologie. Vanuit het programma SmartwayZ.NL geven we dit soort innovaties als overheid, bijvoorbeeld met speciaal daartoe aangepaste wetgeving, letterlijk de ruimte. De resultaten van de pilot delen we vervolgens bij de verdere ontwikkeling van soortgelijke initiatieven elders in het land.”

Uitgebreid getest

Voordat de praktijkproef van start gaat, wordt uitgebreid getest met deze elektrische, zelfrijdende deelauto en is nauw contact met de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Pas als de RDW goedkeuring geeft, kan verder worden gegaan met het project. De auto wordt gebouwd en ontwikkeld op de Automotive Campus in Helmond, en uitgebreid getest op een speciaal daartoe ingericht terrein van de Technische Universiteit Delft. Daarna vinden uitvoerige testen plaats in het Research Lab Automated Driving (RADD) in Delft. Uiteindelijk, als de auto veilig is, gaat de praktijkproef in Breda op straat van start.

 

Dit artikel verscheen ook op Biind.