Datahackers helpen Zwolle aan nieuwe smart-mobility-oplossingen
Winnaar van de tweede, 24-uurs Innovation Hack in Zwolle was een groep van 5 data-experts die zich verdiepten in de data van kruispunten en verkeerstromen in Zwolle en via verschillende databronnen keken naar de verschillen per kruispunt. Door de combinatie van Verkeersstroom- en VRI-data wisten zij die verschillen helder in beeld te brengen en daarmee een richting te geven voor een betere afstelling van de VRI’s. Een van de teamleden, Jiddu Alexander bleef er zelfs de hele nacht aan doorwerken, want hij ontwikkelde gaandeweg een ‘passie voor kruispunten’. Op zondagmiddag, 24 uur na de start, visualiseerde zijn team in één beeld het verschil in verkeersafwikkelingen van drie kruispunten in Zwolle op basis van bestaande en nieuwe databronnencombinatie.
Wat kan Data Science (het combineren van meerdere big data databronnen) betekenen voor het optimaliseren van de stedelijke infrastructuur en daarmee de gastvrijheid van de stad Zwolle bevorderen? Dat was de vraagstelling van de gemeente Zwolle (Traffic Management, Smart Zwolle en Beter Benutten Zwolle-Kampen) en Data Science Amsterdam/Zwolle aan (inter)nationale data-experts. Zo’n 35 experts, variërend van Argentijnse, Italiaanse, Duitse, Engelse, Iraanse en Nederlandse experts uit de data-sciencecommunity van DataScience Amsterdam en DataScience Zwolle tot aan een groep jonge studenten (de jongste was 15 jaar) van de Zwolse scholengemeenschap Landstede, mbo-opleiding applicatie-ontwikkeling, meldden zich voor de tweede Zwolse Hacketon.
Koningsdag
De eerste Zwolse Innovation Hack had een zorginsteek. Het idee voor de tweede Innovation Hack, op zoek naar smart mobility-oplossingen, ontstond tijdens de voorbereidingen van Koningsdag 2016 in Zwolle. De verwachte data-explosie, die die dag zou opleveren, zou mogelijk nieuwe smart-mobility-oplossingen kunnen opleveren, was de indruk. Deze bronnen, samen met een groot aantal reguliere bronnen, werden vervolgens 24 uur lang ter beschikking gesteld aan data-experts met een gerichte opdracht om via big datacombinaties (Data Science) nieuwe oplossingen te vinden en te vertalen in een simulatiemodel, concept of app.
Wethouder mobiliteit in Zwolle, Filip van As, drukte op zaterdag 21 mei de datahackers op het hart om met goede oplossingen te komen. Hij spreekt op het Europese Smart City-event in Amsterdam (5-11 juni) en hoopt daar een goed Zwols verhaal te kunnen houden. De Zwolse wethouder digitalisering Jan Brink reikte zondag drie prijzen uit en zei onder de indruk te zijn van de ideeën, concepten en vooral van nieuwe mogelijkheden die de hackers in 24 uur hebben door laten schemeren. De presentaties van de winnende groepen worden binnenkort gepubliceerd.