Dit verkeerslicht waarschuwt fietsers door muziek af te spelen

woensdag 28 juni 2017
timer 2 min
Op de Coolsingel in Rotterdam heeft wethouder Langenberg een bijzonder verkeerslicht onthuld: de Play Attention. Wanneer een fietser het knopje van het verkeerslicht indrukt, wordt er muziek afgespeeld uit de Spotify-playlist van Tommy-Boy Kulkens (13). Hij verongelukte tijdens het fietsen omdat hij met zijn telefoon bezig was. Om de twee maanden wordt het op een ander kruispunt geplaatst.

Kulkens werd in 2015 geschept door een auto, terwijl hij op de fiets muziek aan het uitzoeken was op zijn smartphone. Om de 13-jarige jongen te eren, ontwikkelden twee studenten van de Willem de Kooning Academie, Carlijn Bijlsma en Tom Sibma, begin 2017 de Play Attention. Dit moet fietsers ervan bewust maken om de telefoon niet te gebruiken tijdens het fietsen.

Zo werkt het

Zodra een fietser op de fietsersknop drukt, gaat de playlist van Tommy-Boy spelen en licht een tekst op: “Druk op de knop voor het volgende nummer. Tommy-Boy Kulkens (13) overleed op de fiets. Hij was bezig met muziek op zijn telefoon. Je luistert nu naar zijn playlist. Play Attention.”

 


Het project van de twee studenten kon op sympathie rekenen van gemeente Rotterdam en verkeerskundigen. Daarom hebben zij dit prototype, in samenwerking met de studenten en de stichting TButterfly (van Michael Kulkens, vader van Tommy-Boy) en firma Hoeflake, doorontwikkeld tot een verplaatsbaar verkeerslicht.

Deze tekst valt op het verkeerslicht te lezen, wanneer de fietser het knopje indrukt