Eerste meetresultaten luchtvervuiling: Nederland gaat norm in 2015 niet halen
Kans op miljoenen euro’s boete
Op tweederde van de 58 locaties is in de periode van 15 januari tot 12 februari 2015 een concentratie stikstofdioxide gemeten die boven de 40 µg/m3 ligt. De Europese jaarnorm voor stikstofdioxide ligt op 40 µg/m3. Als de luchtkwaliteit niet snel verbetert, haalt Nederland de norm dit jaar niet. In dat geval dreigen er boetes uit Brussel, oplopend tot honderden miljoenen euro's. De hoogste concentratie is gemeten op de Javastraat in Den Haag, gevolgd door de Valkenburgerstaat in Amsterdam. In Rotterdam voert de Stadhoudersweg de lijst van meest vervuilde plekken aan; in Utrecht is dat de Marnixlaan. De Haagse Javastraat laat bij deze eerste meting een gemiddelde van maar liefst 54,5 µg/m3 zien. Bekijk alle meetresultaten
Twijfelachtige eer
Buurtbewoonster en meetpuntbeheerder Anna Quaedvlieg uit de Haagse Javastraat maakt zich zorgen: “Door de smalle Javastraat worden dagelijks duizenden vervuilende auto's geperst. Het verkeer staat hier continu vast. Ondanks eerdere beloften van de gemeenten blijkt uit deze metingen opnieuw dat we hier een groot probleem hebben. En dat probleem moeten de inwoners met hun longen bekopen”. In Rotterdam woont Lian Meijaard aan de Stadhoudersweg. Hier was de gemiddelde NO2-concentratie deze eerste meetperiode heel hoog: 50 µg/m3: “Het is een twijfelachtige eer om de hoogste concentraties van de stad te meten. Wij Rotterdammers moeten dagelijks vervuilde lucht inademen. Een aanslag op onze gezondheid, terwijl al lang duidelijk is hoe het beter kan. Ik hoop dat de gemeente haar beloften over gezondere lucht nu echt waar gaat maken”.
Luchtvervuiling is zeer ongezond
Bewoners lopen in deze ongezonde lucht een verhoogd risico op longaandoeningen, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Vijf jaar geleden zijn deze normen al ingevoerd in Europa, maar toen heeft Nederland uitstel gevraagd aan de EU. Ondanks dit uitstel hebben het Rijk en de gemeenten nog steeds niet afdoende maatregelen genomen. Fors uitbreiden van milieuzones, investeren in alternatieven voor de auto en andere maatregelen die de luchtkwaliteit ten goede komen kunnen nu echt niet meer op de lange baan worden geschoven.
Vraag de Tweede Kamer om maatregelen
Het is niet waarschijnlijk dat in de komende maanden op de meetlocaties de luchtkwaliteit op de meetlocaties zo sterk verbetert dat de norm dit jaar wordt gehaald. Eerder werd Engeland wegens dergelijke normoverschrijdingen in Londen al door de EU op de vingers getikt en kreeg het land een sanctie van 300 miljoen pond opgelegd. Nederland hangt eenzelfde lot boven het hoofd. Daarom is het tijd voor maatregelen! Roep de Tweede Kamer op tot actie en teken de petitie: