Fijnstofsensor maakt autorijden gezonder

maandag 23 oktober 2017
timer 1 min
Het Brabante hightechbedrijf Prodrive Technologies komt, na de compacte elektromotor en het draadloos laadsysteem, nu met een nieuwe technologische innovatie: een fijnstofsensor, met een medische component.

Prodrive ontwikkelde de sensor voor een autofabrikant die het product in 2018 wil lanceren. Om welke fabrikant het gaat is nog geheim.

De sensor herkent zowel binnen als buiten de auto fijnstof en geeft een seintje aan de airconditioning om de buitenlucht af te sluiten. Ook kan de buitenlucht extra gefilterd worden, om de lucht binnen de auto schoon te houden, zo schrijft FD. Volgens Thomas van Schijndel, manager van Prodrive, was dit tot op heden nog niet mogelijk en kwamen kleine stofdeeltjes rechtstreeks in de longen van de chauffeur terecht.

Naast Prodrive is er nog een bedrijf in Nederland dat bezig is met innovaties voor de auto-industrie: in Heerlen zit een onderzoeksafdeling van Innolux, één van ’s werelds grootste producenten van lcd-schermen en displays. Deze displays zijn gemaakt voor laptops en smartphones, maar ook voor auto’s. Onder meer Opel, BMW en Audi gebruiken displayschermen van deze fabrikant.