Gelderland verder met zelfrijdend vervoer

donderdag 22 december 2016
timer 1 min
Dankzij een Europese subsidie, wordt in ieder geval de komende drie jaar nog verdergewerkt aan de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer in Provincie Gelderland, waaronder de WEpods tussen Wageningen en Ede.

Een aantal Nederlandse en Duitse overheden en bedrijven, TU Delft en Hogeschool in Arnhem en Nijmegen en het Duitse IKEM werkt samen onder de projectnaam International Automated Transport (IAT) aan verbetering in vrachttransport, pakketlogistiek en personenvervoer. Door de goedgekeurde subsidieaanvraag is het budget van de samenwerkende partijen van 3,7 miljoen opgelopen tot ruim 8 miljoen euro.

FoodValley

Tussen Ede en Wageningen wordt de komende jaren verder gewerkt aan testritten en doorontwikkeling van WEpods in de regio FoodValley, waarin een aantal Gelderse gemeenten zicht wil ontwikkelen tot Europees agrofoodcentrum.

Grensoverschrijdend

De WEpods gaan niet alleen tussen die gemeenten rijden, maar ook grensoverschrijdende testritten maken. Zo gaan op vliegveld Weeze mensen en pakketten vervoerd worden en komt een proef met autonoom rijdende trucks.

Subsidie 

De subsidie is toegewezen vanuit Stuurgroep Interreg VA Euregio Rijn-Waal. Dit project heeft als doel het MKB in de grensregio te versterken. Belangrijke onderwerpen blijven de doorontwikkeling van de techniek en software, wet- en regelgeving en veiligheid.

De WE-pod, die tussen Wageningen en Ede rijdt, gaat nu ook de grens over.