Gevoel van veiligheid vergroot 

woensdag 28 december 2016
timer 3 min
De gemeente Zeist heeft in haar mobiliteitsbeleid het verbeteren van de veiligheid en herkenbaarheid van de schoolomgeving als speerpunt benoemd. Zo wil zij aansluiten bij de inrichting die onder andere in de gemeente Utrecht en al bij enkele scholen in Zeist is uitgevoerd. Door het gebruik van gele en rode palen rond de schoolomgeving wordt verkeer geattendeerd op de aanwezigheid van de school.

Door André van Nieuwenhuijzen - Via van Dalen

 

Het uitgangspunt bij de veilige inrichting van de schoolomgeving is dat de gemeente de schoolomgeving gaat inrichten en de scholen verkeerseducatie een prominente plek geven in het lespakket.  Op de vraag of er regelmatig ongelukken gebeuren rondom de school, antwoordt René Hoorn, verkeerskundige bij de gemeente Zeist: “De schoolomgevingen, op een enkele uitzondering na, zijn niet écht onveilig. Het zit hem meer in de beleving van deze gebieden.” Een veel gehoorde opmerking was dat de school onvoldoende opvalt in het straatbeeld. “Dat is de hoofdaanleiding geweest om dit project op te starten; verbetering van de zichtbaarheid”, geeft Hoorn aan.

Innovatieve schoolmarkering 

Voor de markering was er de wens om meer te doen dan alleen het woord ‘school’ op het wegdek. Een eerste idee was om inleidende markering te doen, zoals wel vaker bij komgrenzen wordt toegepast met blokmarkering dat steeds meer naar elkaar toe kruipt naarmate men de komgrens nadert. Dit geeft voor voertuigen  ook een trilattentie. Het grote ruimtebeslag en kans op geluidsoverlast voor omwonenden maakte dat dit plan het niet haalde.

 

In een werksessie met de beleidsmedewerkers verkeer René Hoorn en Dimitri van Veen van de gemeente Zeist en André van Nieuwenhuijzen van Via van Dalen is bedacht om de standaard zonemarkering met het woord ‘school’ te combineren met drempelmarkering en de rode en gele kleuren van de schoolomgeving ook terug te laten komen in de markering. 

 

Het doel ervan is tweeledig, enerzijds is de attentiewaarde rond de schoolzone door het gebruik van de gele en rode kleuren sterk verhoogd. Anderzijds wordt door het toevoegen van de drempelmarkering , de automobilist geattendeerd op de visuele drempel, waardoor men nog eens gewezen wordt op de gereden snelheid.

 

Belangrijke randvoorwaarde voor uitvoering was dat de markering in de grote schoolvakantie werd aangebracht, zodat de hinder bij uitvoering beperkt bleef voor bewoners en scholen.

Tevreden reacties

De gemeente Zeist heeft in 2016 inmiddels 10 scholen met dit nieuwe concept toegerust. De reacties van de scholen, kinderen en bewoners zijn erg positief. Een enkele bewoner vond de markering erg opvallend, maar men kan begrip opbrengen voor de maatregel aangezien het de verkeersveiligheid ten goede komt. 

Vervolg

De maatregelen krijgen een vervolg. De gemeente Zeist is voornemens in 2017 het concept verder uit te rollen bij nog meer scholen.