Gratis reizen van en naar de Zuidas

maandag 16 januari 2017
timer 2 min
Om de automobiliteit in en rondom de Amsterdamse Zuidas te verminderen, is het initiatief Zuidaspas per 12 januari gestart. De 'Aanpak Zuidas Bereikbaar' heeft als doelstelling om 3000 reizigers de stimuleren om tijdens de spits met een ander vervoersmiddel dan de auto te reizen óf buiten de spits te reizen.

De Zuidaspas is een alternatieve OV-kaart, die specifiek geldt voor het Zuidas gebied. Tijdens de pilotfase, die drie maanden duurt, kunnen werknemers van bedrijven die gevestigd zijn op de Zuidas gratis gebruikmaken van deze pas. Nu reizen zij nog vaak met de auto, terwijl de wegcapaciteit op de Zuidas dat vaak niet aankan. Je kunt onder meer met tran, bus of metro reizen, een OV-fiets huren of een deelauto gebruiken.

Startschot

De eerste Zuidaspas is op 12 januari overhandigd door Alexandra van Huffelen, algemeen directeur GVB en David van Traa, directeur Zuidas. Paul Riemens, CEO van RAI Amsterdam, ontving de pas. “RAI Amsterdam wil er aan bijdragen dat medewerkers, bezoekers en bewoners de Zuidas zonder oponthoud kunnen blijven bereiken”, aldus Riemens.

 

Vervoersmaatschappij GVB werkt graag mee aan de Zuidaspas, stelt directeur Van Huffelen. “Hoe meer keuzes van verschillende vervoersmiddelen worden aangeboden op de Zuidaspas, hoe beter reizigers de plaats van bestemming kunnen bereiken op bijvoorbeeld de snelste of op de goedkoopste manier”.

Beter bereikbaar

Zuidas en Zuidasdok zijn in samenwerking met 17 grote werkgevers en overheden, die zijn verenigd in de Taskforce Bereikbaarheid Zuidas, de ‘Aanpak Zuidas Bereikbaar' begonnen.
Er staan de komende jaren veel projecten gepland aan de Zuidas onder de noemer ‘Zuidas Bereikbaar’.

 

Zo wordt onder meer de A10 Zuid verbreed, wordt station Amsterdam Zuid uitgebreid, worden de knooppunten Nieuwe Meer en Amstel aangepast en wordt de openbare ruimte heringericht. Vanzelfsprekend heeft dit impact op de bereikbaarheid van de Zuidas. Hier vindt u een overzicht van de geplande werkzaamheden.

CEO RAI Amsterdam Paul Riemens houdt symbolisch de Zuidaspas vast, waarmee met verschillende vervoersmogelijkheden kan worden gereisd. Zoals met OV-fiets voor algemeen directeur GVB Alexandra van Huffelen en directeur Zuidas David van Traa en met een