Hoe de gemeente Den Haag meer doet met CBS-data

vrijdag 29 september 2017
timer 2 min
De gemeente Den Haag en het CBS slaan de handen ineen en lanceerden op 26 september het CBS Urban Data Centre, dat is gevestigd in het stadhuis van Den Haag. Door dwarsverbanden te leggen tussen informatie van de gemeente en data van het CBS, wil de gemeente oplossingen vinden voor maatschappelijke opgaven.

Bij de start van de samenwerking werden de resultaten gepresenteerd van een eerste gezamenlijk onderzoek. Dit betrof achtergrondkenmerken van Haagse kinderen die een groter dan gemiddeld risico lopen in armoede op te groeien. Ook voor mobiliteitsvraagstukken zijn de CBS-data mogelijk toepasbaar, laat Marc Mathies van de gemeente Den Haag weten.

Vervoersarmoede

Bij de G4-steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag) loopt momenteel ook een onderzoek over vervoersarmoede. "Afhankelijk van de uitkomsten combineren we dit eventueel ook met CBS-data. Dan kunnen we dit analyseren om meer inzicht te krijgen in hoeveel mensen de wijk uit komen en hoe ze dat doen", aldus Mathies.


Bovendien is het de intentie om de CBS-data ook toe te passen op mobiliteitsvraagstukken binnen de gemeente. Maar het is nog niet bekend hoe. "We zijn net gestart met het ophalen van onderzoeksvragen", licht de gemeentemedewerker toe. "Welke vraagstukken het eerste opgepakt worden in het Urban Data Center, wordt bepaald in overleg met oog voor organisatiebrede wensen en belangen."

Certificering

Tijdens de lancering kreeg de gemeente ook de internationaal erkende ISO-certificering van de World Council on City Data (WCCD). Dit certificaat toont aan dat de gemeente Den Haag de data op orde heeft, aldus Mathies. "De gemeente Den Haag werkt continu aan het verbeteren van de dienstverlening en leefbaarheid van de stad. We zijn blij met het platina certificaat. Dit is zeer nuttig en bruikbaar voor bestuurders die hun stad verder willen ontwikkelen."


Andere steden die het certificaat hebben en met wie de gemeente wil samenwerken, zijn onder meer Barcelona, London, Dubai, Jamshedpur, Los Angelos, Boston, Melbourne, Buenos Aires, Kaapstad, Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven.

Wethouder Rabin Baldewsingh en de directeur-generaal van het CBS, Tjark Tjin-a-Tsoi, ondertekenden de overeenkomst