Hoogeveen gaat voor schone wegen

woensdag 20 september 2017
timer 1 min
Op woensdag 20 september is in Hoogeveen de pilot 'Schone wegen aanpak' gelanceerd. Het project is opgezet met als doel zwerfafval langs wegen, op parkeerplaatsen, bij fastfoodketens en rond tankstations te verminderen. De pilot is een initiatief van regionale ondernemers, de gemeente Hoogeveen, Nederland Schoon en Rijkswaterstaat.

Zwerfafval

Langs wegen ligt relatief veel afval, bleek uit een meting die Nederland Schoon eerder dit jaar uitvoerde. Om het effect van de pilot ‘Schone wegen aanpak’ concreet te kunnen meten, is een nulmeting gedaan, zodat in oktober kan worden gekeken of de hoeveelheid zwerfafval is verminderd. 

Bij de nulmeting is gelet op de hoeveelheid zwerfafval langs de wegen (hierbij wordt zowel de samenstelling als de letterlijke hoeveelheid meegenomen), inrichting (hoeveel afvalbakken staan er langs de weg etc.) en het beheer (onderhoud en verlichting).

Interventies

De pilot heeft hoofdzakelijk een interventionele aanpak. Langs verschillende wegen die de automobilist aflegt in Drenthe, worden automobilisten aangesproken. Bij de interventies staan twee kernpunten centraal: communicatie bij uitgiftepunten van verpakkingen en de gedragsbeïnvloeding van automobilisten bij afvalvoorzieningen.