Innovatief project vanuit de burgers voor bewustwording verkeersgedrag

woensdag 25 juni 2014
timer 4 min
Veilig door 't Veen, een innovatief verkeersveiligheidsproject voor en door inwoners van Witteveen en de Broekstreek (gemeente Midden Drenthe) is door de bezoekers van het Nationaal Verkeersveiligheidscongres NVVC verkozen tot de winnaar van de Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2014. “Als belangrijke onderwerpen als verkeersveiligheid door de burger zelf worden aangepakt, creëer je veel meer draagvlak en beleving in de samenleving”, aldus Jannes Pit, voormalig wethouder van de gemeente Midden Drenthe.

Praktische invulling

De jury bestempelde 'Veilig door 't Veen' als een mooi voorbeeld van een innovatief project van de burgers, met een praktische invulling van duurzame bevordering van verkeersveiligheid; werkbaar en herhaalbaar. Het Drentse project is een initiatief van jeugdsoos Enjoy uit Witteveen. Jannes Pit licht toe: “En dit is geen toeval. In een periode van zo’n vier jaar heeft een aantal ernstige ongevallen plaatsgevonden waar met name jeugd bij betrokken was. Binnen jeugdwerk werd besloten dat ze hier samen met de overleggroep Witteveen Levend & Jong iets aan wilden doen.” Om zoveel mogelijk draagvlak te creëren wilde de Witteveense jeugd samen met bewoners en lokale partijen het thema verkeersveiligheid lokaal onder de aandacht brengen en het verkeersgedrag positief beïnvloeden. “Het mooie van dit project is het boemerangeffect: als de jeugd in beweging komt, volgen de ouders vanzelf, zo leert de ervaring”, schetst Pit. Harry Tijms van de stichting Welzijnswerk Midden Drenthe vult aan: “Inzetten op gedragsverandering in het verkeer, waarbij de samenleving de regie heeft, is in preventieve zin een nieuw fenomeen. Deze vraaggerichte werkwijze past goed bij ‘welzijnswerk nieuwe stijl’. Om de brugfunctie tussen burger en overheid tot stand te brengen, is het fijnmazige netwerk van welzijnswerk echter cruciaal. Beleidsmedewerkers doen er goed aan de rol van welzijnswerk op te nemen in de voorbereiding van projecten. Bewoners kunnen veel zelf, maar vragen daarbij vaak wel om advies en procesbegeleiding.”

 

Over Veilig door ’t Veen

Het geschetste kader resulteerde uiteindelijk in een aantal acties en projecten, zoals verkeerslessen op twee basisscholen in Witteveen en Balinge en de workshop 'Alcoholvrij op weg' van Verslavingszorg Noord-Nederland. Pit: “Bij de eerste ideeën heeft de jeugdsoos contact gezocht met de stichting Welzijnswerk Midden Drenthe. Al snel werd geconcludeerd dat veilige wegen en voertuigen vanzelfsprekend van belang zijn, maar dat het verkeersgedrag van de jeugd minstens zo belangrijk is. De ongevallen waren het gevolg van te hard rijden, niet goed uitkijken en alcoholgebruik.” Vooral het terugdringen van het alcoholgebruik stond hoog op de agenda. De workshop ‘Alcoholvrij op Weg’ bestond uit een rijvaardigheidstest onder dertig jongeren, maar ook volwassenen lieten zich overhalen de proef op de som te nemen. “Het project ‘De Derde Helft’ was hierop een mooie aanvulling”, vertelt Pit. “Hiermee werd aandacht gevraagd voor het alcoholgebruik na de wedstrijd in de kantine van de sportclub.” Een andere insteek was het project Streetwise, dat samen met de basisschool in Balinge werd opgezet. Met een team van enthousiaste, professioneel opgeleide instructeurs van de ANWB werd een verkeersprogramma uitgevoerd. Naast gedragsverandering werden ook fysieke zaken zoals de verkeerssituatie bij de school besproken.

 

Voorbeeldproject

De gemeente Midden Drenthe heeft Veilig in ’t Veen samen met de provincie opgepakt binnen het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe, een bestuurlijk overleg van de twaalf Drentse gemeenten, provincie en Rijk. Samen met andere Drentse en landelijke organisaties werken ze aan een veilig en bereikbaar Drenthe. “Wij hebben voor Veilig in ’t Veen de financiële middelen beschikbaar gesteld en het initiatief binnen het beraad nadrukkelijk als voorbeeldproject naar voren geschoven”, vertelt Pit. En met resultaat: inmiddels is ook de naastgelegen Broekstreek aangesloten, waar aandacht voor verkeersveiligheid en duurzaamheid werd gecombineerd. Dit resulteerde in het vervolgconcept Veilig door 't Dorp, gebaseerd op het evaluatierapport van Veilig in ‘t Veen. Hiermee kunnen ook andere lokale gemeenschappen meer aandacht aan verkeersveiligheid besteden. Pit: “Het is mooi om te zien dat het concept breed wordt opgepakt.” Inmiddels heeft het buurdorp Nieuw Balinge besloten een vervolg te geven aan het project.

 

Politiek draagvlak

Uit de evaluatie is gebleken dat het project wel degelijk effect heeft gehad; het aantal verkeersongevallen is zeker afgenomen. Ook wordt het onderwerp breder opgepakt binnen het beraad onder de noemer ‘Samen naar Nul’. “Veilig in ’t Veen is met recht een bijzonder gewaardeerd project dat haar effect heeft bewezen”, aldus Pit. “Het wordt dan ook verder uitgerold in het nieuwe college en komt nadrukkelijk op de politieke agenda.”

 

Mweer informatie over de Nationale Verkeersveiligheidsprijs op www.nvvc.nl.