Lege stoelen voor Brabantse verkeersslachtoffers

maandag 10 december 2018
timer 2 min
Zaterdag stonden er 98 lege stoelen op het Kerkplein in Den Bosch. "Voor alle 98 mensen die in 2017 omkwamen in een verkeersongeval", zegt gedeputeerde Christophe van der Maat. Op deze manier vraagt de provincie Noord-Brabant aandacht voor een veiliger verkeer.

De lege stoelen maakten op confronterende wijze duidelijk dat er in 2017 98 verkeersdoden vielen in Noord-Brabant. Alle stoelen waren voorzien van een label. Hierop stond de leeftijd en het geslacht van het verkeersslachtoffer en voor zover bekend de toedracht.

Meeste verkeersslachtoffers

Noord-Brabant heeft de meeste verkeersslachtoffers per provincie. Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Ik maak me ernstig zorgen over het grote aantal slachtoffers dat dit jaar al viel. Alleen met verbeteringen aan de infrastructuur en handhaving komen we er niet. Het gedrag van weggebruikers is essentieel bij het verbeteren van de verkeersveiligheid. Negentig procent van de ongevallen komt immers door menselijk gedrag, zoals te snel rijden, afleiding door de smartphone en door rood licht rijden. Dit soort confronterende campagnes blijft dus keihard nodig.”

Verbeteren van de provinciale verkeersveiligheid

De provincie gaat extra inzetten op het verbeteren van de provinciale verkeersveiligheid. Projecten die bijdragen aan een veiliger verkeer worden versneld uitgevoerd. "Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat we starten met trajectcontrole op de N639 tussen Chaam en Baarle, samen met de B5-gemeenten werken we aan een actieplan Fiets en verkeersveiligheid en we voeren geplande infrastructurele projecten versneld uit om verkeersveiligheidsknelpunten oplossen. Zo wordt de rotonde Ketenbaan op de N631 in Rijen twee jaar naar voren getrokken en gaan we de fietsveiligheid in bebouwde kommen Diessen, Middel- en Oostelbeers in de N395 verbeteren. Daarnaast zetten we in op extra onderzoek naar de oorzaken van ongevallen zodat we daarnaar kunnen handelen," aldus Van der Maat.

NUL verkeersdoden

Onder het motto: Brabant gaat voor NUL verkeersdoden werken gemeenten, provincie, politie, Rijkswaterstaat, Openbaar Ministerie en ook scholen samen aan de verkeersveiligheid. Hiermee willen ze bereiken dat álle Brabanders goed opletten in het verkeer én zich houden aan de snelheid. Dat is hard nodig, want in 90% van alle ongelukken komt door menselijk gedrag; niet opletten, of te hard rijden.

Fotobron: Provincie Brabant