Slimme stad Amsterdam broedplaats voor duurzame startups
In de afgelopen maanden zijn uit meer dan driehonderd startups 19 finalisten gekozen om deel te nemen aan de selectiedagen op 3 en 4 maart. De gekozen teams krijgen intensieve begeleiding om hun bedrijf verder te ontwikkelen. Zij zullen onder andere met hulp van mentoren in drie maanden tijd bereiken waar je normaal achttien maanden voor nodig hebt. Tijdens Demo Day, welke zal plaatsvinden in de eerste week van juli, presenteren zij aan een zaal vol investeerders hun innovatieve startups.
Duurzame economische groei
Veel buitenlandse startups hebben zich aangemeld voor dit programma, dat wordt geleid door de Startupbootcamp accelerator in Amsterdam. Niet toevallig, want Amsterdam timmert hard aan de weg op het gebied van duurzame economische groei. En juist startups en hun innovaties spelen een grote rol in het slimmer maken van de stad. Neelie Kroes, Special Envoy van StartupDelta, vindt het een goed teken dat zoveel buitenlandse bedrijven deelnemen aan Startupbootcamp Smart City & Living. “Dit laat zien dat Nederland een goede naam heeft als Europese vestigingsplaats voor startups, waar groei centraal staat. Dit moeten we versnellen en uitbouwen. Slimme steden vormen de toekomst en daarom is het belangrijk dat Startupbootcamp deze startups uitdaagt om wereldwijd het verschil te maken. Let's disrupt!”
Amsterdam Smart City
Amsterdam Smart City (ASC) is partner van Startupbootcamp. Het is blij met de grote aandacht van startups voor het thema Smart City & Living én voor Amsterdam als startup-broedplaats. Maaike Osieck, communicatiemanager van ASC: “Wij zien Amsterdam graag als ‘Living Lab’, waarin nieuwe ideeën en concepten uitgetest kunnen worden. Dit biedt bedrijven de vrijheid om hun innovatieve producten en diensten te ontwikkelen. Juist de kracht, creativiteit en innovatieve ideeën van startups zijn essentieel in de aanpak van de verschillende grootstedelijke uitdagingen. Ik verwacht daarom dat deze lichting van Startupbootcamp veel kan betekenen voor Amsterdam als slimme stad.”
De startups
Dit zijn de elf geselecteerde startups voor het Startupbootcamp Smart City & Living 2015-programma, afkomstig uit acht landen. Aan het programma zullen drie Nederlandse startups deelnemen:
- Carnomise (Frankrijk): Autoverhuurservice waarmee autobezitters parkeergeld besparen en geld kunnen verdienen als ze zelf op reis zijn, en waarmee toeristen substantieel voordeliger een auto kunnen huren tijdens hun reis. Carnomise is reeds actief in Parijs waar het haar oplossing op de grootste luchthavens aanbiedt en het de laatste maanden meer dan 14.000 car rental days heeft gerealiseerd. Carnomise zal de komende maanden haar services in meerdere Europese steden lanceren.
- Civocracy (Duitsland): Een online netwerk dat burgers met elkaar verbindt zodat ze samen kunnen discussiëren over politieke en sociale thema’s, en waar nodig in actie kunnen komen. Civocracy lanceert haar oplossing in maart bij een groot aantal non-profitorganisaties en gemeentes in de Europese markt.
- Flattire (Nederland): Een platform voor fietsers en fietsreparateurs waarmee binnen 15 minuten hulp geregeld kan worden als fietsers pech onderweg krijgen. Flattire is een aantal maanden gelden gelanceerd in Amsterdam, winstgevend en zal de komende maanden naar andere Nederlandse en buitenlandse steden uitbreiden.
- ComfyLight (Zwitserland): Een IoT-oplossing waarbij verlichting en beveiliging in huizen wordt gecombineerd. ComfyLight is momenteel onderdeel van het Bosch IoT-lab in Zwitserland, heeft recentelijk €100.000 aan prijzengeld gewonnen en bekende leden van de Porsche-familie in haar raad van advies.
- Stucomm (Nederland): Een service provider die de communicatie tussen onderwijsinstellingen en studenten effectiever en efficiënter maakt. Stucomm werd 6 maanden geleden gelanceerd vanuit Utrecht Inc. en heeft inmiddels >15.000 gebruikers en verwacht dit jaar naar 70.000 gebruikers te groeien.
- Tespack (Finland): Tespack levert de volgende generatie wearable technologie in Tech Fashion waarbij het de belangrijkste problemen met betrekking tot technologie oplost, namelijk het leveren van mobiele energie. Tespack heeft de laatste maanden €60.000 omzet gerealiseerd in de Finse markt en recentelijk partnerships gesloten met Microsoft, Intersport en Amazon Duitsland.
- Sustainer Homes (Nederland): Productie en ontwerp van mobiele huizen die volledig off-grid zijn (dus zonder aansluiting op gas, water of lichtnet). Daarnaast combineren ze modulaire bouwtechnieken met state-of-the-art technologie en design. Sustainer Homes verwacht de komende maanden haar eerste off-grid mobiele huizen in Amsterdam te kunnen plaatsen.
- Multisense (Israël): Een uniek platform voor gebruikersidentificatie en veiligheidsdoeleinden in een slimme stadsomgeving. Multisense werkt momenteel aan haar eerste pilots met City Bank in de USA en Israël.
- Wiffinity (Spanje): een POP SaaS-platform dat het mogelijk maakt voor consumentenmerken om op de locatie te connecten met gebruikers van hun producten door middel van relevante merkbeleving. Wiffinity heeft recentelijk een pilotcontract getekend voor de lancering van haar product bij 1.500 point of sales locaties.
- OOSM (Slovenië): Een kostenefficiënt digitaal reclame- en campagnemanagementsysteem voor retailers, luchthavens, restaurants, tankstations, warenhuizen et cetera. OOSM bedient momenteel meerdere klanten in de telco and public transportation sector in de Sloveense markt.
- Trakkies (Nederland): Trakkies is onderdeel van ESA-incubator heeft een IoT-oplossing die een naadloze verbinding legt tussen mensen, locaties en objecten. Trakkies zal de komende maanden haar hard- en softwareoplossing wereldwijd lanceren.
Over Startupbootcamp
Startupbootcamp is opgericht in 2010 en is de nummer 1 accelerator buiten de USA met een mentor- en alumni-netwerk in meer dan zestig landen. Het programma biedt startups toegang tot een groot netwerk van experts in diverse branches gedurende een intensief drie maanden durend programma. Na drie maanden presenteren de deelnemende startups op Demo Day hun bedrijf aan meer dan 300 investeerders. Momenteel draaien er programma’s van Startupbootcamp in Amsterdam, Berlijn, Kopenhagen, Istanbul, Eindhoven, Sittard, Londen, Barcelona en Singapore. Zie ook www.startupbootcamp.org.