Thuiszorgers, ga toch lekker (e-)fietsen!
Ook de betrokken werkgevers, Livio en Zorggroep Manna, zijn enthousiast. “Als medewerkers de e-fiets gebruiken in plaats van de auto scheelt ons dat tijd en kosten. Bovendien zijn onze medewerkers fitter en wordt ons werk duurzamer,” aldus Heinz Reinink, manager P&O bij Livio.
Resultaten
Tijdens de pilot maakte 69% van de deelnemers gebruik van de e-fiets in meer dan 75% van de ritten. De werknemers waren zo positief dat ze bijna allemaal na de proefperiode de e-fiets willen blijven gebruiken, waar zij eerst nog de auto gebruikten.
Met deze Twentse pilot werden per werkdag 110 spitsmijdingen in de ochtendspits gerealiseerd en 55 in de avond. De proef duurde 33 weken, het spitsmijdingen komt daarmee op 27.265. Deze spitsmijdingen zijn belangrijk, want ze leveren een bijdrage aan een minder drukke Twentse spits en een bereikbare regio.
Voordelen
De dienstreizen met de e-fiets besparen tijd, parkeerkosten en kilometervergoedingen. Bovendien brengt zakelijk autogebruik veel administratie met zich mee, zoals het verwerken van parkeerbonnen en reiskostendeclaraties.
“Door opdrachtgevers wordt steeds vaker gevraagd om het werk zo duurzaam mogelijk te organiseren. Deze pilot laat zien dat je met vervoer een grote slag kan slaan,” aldus André Kuipers, manager Zorg & Welzijn bij Zorggroep Manna.
Voortgang?
Vanwege deze potentie presenteerde Twente Mobiel de resultaten onlangs op het landelijk Beter Benutten-congres. Op het congres deelden overheden en bedrijfsleven succesvolle spitsmijdende projecten met elkaar.