Twee weken fossielvrij reizen in Friesland

dinsdag 3 juli 2018
timer 3 min
Met de onlangs gesloten Klimaatwet lijkt duurzaam vervoer een hot topic. Maar Friese media besteedden de afgelopen maanden veel meer aandacht aan het Elfwegentocht, vertelt Hanneke van Ormondt, woordvoerder van het duurzaamheidsinitiatief. Van 1 tot en met 14 juli is Friesland namelijk verboden terrein voor benzine- en dieselvoertuigen. It giet oan.

Tijdens de Elfwegentocht, op 1 juli gestart, laten de Friezen zien dat vervoer ter land, ter zee en in de lucht volledig fossielvrij kan.  De ‘Tocht der Tochten’ is een initiatief van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân (FFFF), dat een ambitieuze doelstelling heeft: een fossielvrij Friesland in 2025. Dat doet het via meerdere projecten, waaronder het mobiliteitsproject Elfwegentocht. Meer dan 150 bedrijven en alle Friese gemeenten zijn ‘Freonen’ en doen dus mee aan de twee fossielvrije weken. Het initiatief wordt ook ondersteund door stichting Urgenda.

Booming

In anderhalf jaar tijd is de organisatie van school naar school, dorp naar dorp en bedrijf naar bedrijf getrokken, om iedereen te vragen of ze mee wilden doen en wat daarvoor geregeld moest worden. Ook werd de swebsite gelanceerd. De organisatie raakte daardoor in een stroomversnelling, aldus Van Ormondt: “Er is breed maatschappelijk draagvlak. De staatssecretaris gaf het startschot op 1 juli, de minister komt nog langs en er komt een flinke delegatie aan elektrische voertuigen vanuit heel Nederland onze kant op.”

Provincies doen mee

Zo zijn alle Nederlandse provincies uitgenodigd om ‘schoon’ naar Friesland af te reizen en de provincies werken graag mee. En ze komen elk met hun eigen vervoersmiddel. “Noord-Brabant en Groningen zijn al langs geweest, Noord-Holland komt ook nog. Overijssel komt volgende week ‘ter zee’, Flevoland een Drenthe komen fietsend”, zegt Van Ormondt. De NPO reist met de provincies mee en doet dagelijks verslag op NPO2.


Op 14 juli sluit de Elfwegentocht af met de Grote Parade: de snelweg N31 tussen Drachten en Leeuwarden gaat dicht voor een grote optocht van duurzame voertuigen. “We willen drie wereldrecords neerzetten”, geeft Van Ormondt aan. “We willen met de grootste parades aan e-boten, e-auto’s en andere elektrische voertuigen verzamelen.” Geïnteresseerde partijen kunnen zich nog aanmelden voor de parade.

Bewustwording 

En hoe het na 14 juli verder gaat? “We willen aanzetten tot structureel ander reisgedrag”, legt Van Ormondt uit. “Er is veel mogelijk qua schoon vervoer, maar dat is nog niet bij iedereen bekend. Doordaat alle provincies hun eigen lokale media meenemen én we landelijke aandacht krijgen, is het vooral een bewustwordingscampagne: we laten zien wat er mogelijk is.” Bedrijven die voor deze wedstrijd zijn omgeschakeld naar elektrisch vervoer, zullen ook schoon blijven reizen, verwacht zij.