Nieuw wandelnetwerk voor Zwolle en regiogemeenten

maandag 9 september 2024

Foto: Jaco Hoeve Fotografie. De wethouders en gedeputeerde plaatsen de eerste routepaal.

Routebureau MarketingOost vernieuwt tot aan de zomer het regionale wandelnetwerk. Volgens de wethouders van de gemeenten Kampen, Zwolle, Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland en gedeputeerde Hoogland is het belangrijk dat het netwerk er goed bij ligt. "Zwollenaren zien hiermee hoe bijzonder de natuur en cultuurhistorie in de eigen regio is, terwijl mensen uit de rest van het land ontdekken hoe prachtig het hier is”, zegt Anja Roelfs, wethouder in Zwolle.

De vernieuwing van het wandelnetwerk volgt op de aanpak van het fietsnetwerk. Medewerkers van Routebureau MarketingOost hebben onlangs namelijk de routeborden langs 793 kilometer aan fietspaden vernieuwd. Nu zijn nog eens 21.700 borden langs in totaal 1070 km aan wandelpaden aan de beurt. 

De routeborden en routewijzers zijn na vijftien jaar aan vervanging toe. Volgens projectleider Jakob Ponstein zijn er in deze periode ook nieuwe wegen aangelegd en zijn sommige situaties veranderd. De vernieuwing is dus hard nodig, want fietsen en wandelen is sinds de coronaperiode ongekend populair in Nederland.

Voor de start van de werkzaamheden sprak Routebureau MarketingOost met veel belangstellenden. Ook konden bewoners hun visie geven tijdens inloopavonden. Aan de hand van de vele suggesties die dit opleverde, worden de routes verder verbeterd. Zo sluiten de routes straks beter aan op de netwerken van de andere provincies en kunnen wandelaars acht themaroutes volgen, zoals een Hanzerondje Kampen-Zwolle of een Rondje Zwolle. Routebureau MarketingOost plaatst informatie zoveel mogelijk op bestaand straatmeubilair, zodat geen wirwar aan bordjes ontstaat.

Uit provinciaal onderzoek blijkt dat tachtig procent van de fietsers en zestig procent van de wandelaars uit een van de vijf samenwerkende gemeenten komt. Gedeputeerde Hoogland van de provincie Overijssel wijst op het belang voor de volksgezondheid: “Wij stimuleren dat mensen in beweging komen. Fietsen en wandelen zijn voor veel doelgroepen geschikt. Ook daarom is het belangrijk dat deze netwerken er goed bij liggen.”