Werken met innovatieve technieken bij lectoraat Urban Intelligence
Jaarlijks worden er miljarden geïnvesteerd in de mobiliteit. Om verantwoord te kunnen investeren, is kennis nodig: kennis die helpt om het te voeren beleid te onderbouwen. Kennisinnovaties als GPS tracking, BIG data analyses en Virtual Reality kunnen invulling geven aan deze kennisbehoefte.
GPS en Virtual Reality
Met grootschalige GPS tracking wordt het mogelijk om herkomsten en bestemmingen en oriëntatiepatronen te analyseren. Deze kennis kan worden ingezet voor toekomstige afwegingen en investeringen voor infrastructuur voor de auto, OV en fiets.
Virtual Reality maakt het mogelijk om de beleving en het comfort van nieuwe infrastructuur en zijn omgeving te testen voordat deze wordt gerealiseerd. Hiermee kunnen ontwerpen worden bijgesteld zodat ze optimaal bijdragen aan een goede beleving van de reiziger.
Rol lectoraat
Het lectoraat Urban Intelligence is een spil in het web tussen wetenschap, onderwijs en de (beleids)praktijk. Om de koppeling tussen kennisinnovaties en de beleidsprocessen te versterken zal het lectoraat periodiek aanschuiven bij provinciale beleidsoverleggen. Hierbij wordt gevraagd maar ook op eigen initiatief advies gegeven over de beleidsvoortgang.
Daarnaast worden de overleggen gebruikt om kennislacunes in de beleidsuitvoering te bepalen. Deze kunnen op hun beurt weer aanleiding zijn voor praktijkgericht onderzoek.
Praktijk
Het lectoraat werkt bij de ontwikkeling van kennisinnovaties intensief samen met partners uit de praktijk. Zo wordt binnen project CHIPS samen met Europese partners kennis ontwikkeld voor de vormgeving van nieuwe snelfietsroutes. Innovaties als Virtual Reality en CyclePRINT spelen hierin een belangrijke rol.