Zelfrijdende auto laat Nederlander koud

woensdag 4 januari 2017
timer 2 min
Nederlanders zijn nogal behoudend ingesteld als het gaat over de zelfrijdende auto. In een grootschalig Europees onderzoek geeft 45% van de Nederlanders aan te weinig te weten over zelfrijdende auto. Daarmee scoren Nederlanders het laagst van alle deelnemers uit elf Europese landen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door London School of Economics, in opdracht van bandenfabrikant Goodyear, onder 12.000 Europeanen uit elf verschillende landen: Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Spanje, Polen, Zweden, Tsjechië en Servië.

Conservatieve instelling

Nederlanders hebben sowieso wat minder met technologische ontwikkelingen, zo blijkt. 47% geeft aan de nieuwste technologische toepassingen met plezier te gebruiken en 44% ziet de toegevoegde waarde van nieuwe technologie tijdens het rijden. 71% van de Nederlanders vindt het huidige GPS-gebruik wel prima en 22% gebruikt nog de landkaart.

Weinig plezier

Ook is de interesse voor de auto sowieso minder hoog in Nederland dan in de andere deelnemende landen. Van de ondervraagden geeft 25% aan geïnteresseerd te zijn in de techniek achter de auto, 20% rijdt auto ‘omdat het moet’.

Controle

Aan de andere kant geeft 58% aan het plezier in autorijden te verliezen, indien de zelfrijdende auto de boel overneemt. Daarmee scoort Nederland Europees gezien ook het laagst. 59% zou het onprettig vinden om de controle over de auto af te staan, Europees gezien ook een laag percentage.

Veiligheidsgevoel

Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit, dat het veiligheidsgevoel bij zelfrijdende auto’s laag is. Van de Nederlandse deelnemers geeft 47% aan dat zij zich niet comfortabel voelen als inzittende van een zelfrijdende auto, terwijl 25% aangeeft dat zij zich wel veilig voelen. Bij het tegemoet rijden van een zelfrijdende auto, voelt 44% zich niet veilig.