Zelfsturende boten in Amsterdam in 2017
Hierbij kan het gaan om zelfsturende vaartuigen die mensen en goederen kunnen vervoeren, maar ook om autonome vaartuigen die zichzelf binnen een paar uur kunnen opbouwen tot tijdelijke constructies, verplaatsbare bruggen of drijvende podia.
Verder gaat het onderzoeksprogramma zich bezighouden met het milieu. Zo worden onderwaterroboats ontwikkeld die metingen in rioleringssystemen uitvoeren om ziekteverwekkende stoffen vroegtijdig op te sporen.
Uitrol
Roboat is een samenwerking tussen het Amsterdamse AMS Institute, de Technische Universiteit Delft, de Universiteit Wageningen en het Massachusetts Institute of Technology (MIT). MIT stelt 20 miljoen euro ter beschikking voor het onderzoek. Het totale onderzoeksbudget bedraagt daarmee 25 miljoen. De gemeente Boston, Waternet en de gemeente Amsterdam ondersteunen het programma.
Roboat wordt uitgevoerd in Amsterdam, maar zal als voorbeeld dienen voor steden over de hele wereld en naar alle waarschijnlijkheid leiden tot internationale start-ups in de tech- en marinesector. Naar verwachting gaat het eerste prototype in 2017 varen.