Waarom het ‘ommetje vestingwallen Edam’ perfect is
Wij pleiten voor aandacht in de vakwereld voor het ommetje, een korte aantrekkelijke wandeling vanuit de woning. Soms komen we een perfect ommetje tegen dat het verdient om in de schijnwerpers te staan. Deze keer: Edam.
Door Kyra Kuitert en Rosemarie Maas
Een koude,heldere januarimiddag in Edam. Wij besluiten ‘een rondje’ langs de vestingwallen uit de 16e eeuw te lopen. Deze zijn als zodanig grotendeels onherkenbaar, maar bieden wel een mooie groen-waterstructuur om langs te lopen.
Het was druk op deze route voor een dorp van 7.000 inwoners. Vele wandelaars, hardlopers en mensen met een rollator of rolstoel genoten van dit ommetje. Elke Edammer kent de uitdrukking ‘Even een rondje vesting doen’. Dit succes is geen toeval: het is een heel goed gesitueerd en ontworpen rondje van 2,5 km. Dit is een mooie lengte: een half uur lopen voor de gemiddelde wandelaar en perfect om aan de officiële Norm voor Gezond Bewegen te voldoen of tussen werkzaamheden door een frisse neus te halen.
Waarom is dit nu zo’n goed rondje? We leggen het onder de loep van onze Vier V’s.
√ Verplaatsing. Een vlakke en stroeve ondergrond en voldoende breedte. Dit hele rondje is geasfalteerd en heeft een breedte van minstens twee meter. Alle doelgroepen, jong en oud, valide en mindervalide, met of zonder kinderwagen kunnen zonder valangst en lekker naast elkaar van de route gebruikmaken.
√ Variatie. Het is belangrijk dat de omgeving visuele afwisseling biedt. Het rondje is aantrekkelijk vanwege de prachtige rijen bomen die de route omlijsten, het water, de afwisselende architectuur en de pittoreske bruggetjes.
√ Veilig. Een wandelroute voelt veilig als er voldoende ‘sociale ogen’ vanaf de omgeving zijn. Deze route heeft voor het grootste groot deel woningen aan minstens één zijde, dus er is veel informeel toezicht.
√ Verblijf. Door het koude winterweer hebben we iets minder op de aanwezigheid van bankjes gelet. Er is een horecagelegenheid onderweg én je bent dicht bij het centrum: een terrasje is nooit ver weg.
Tot slot is het goed dat deze route daadwerkelijk rond loopt, want mensen houden er niet van om dezelfde weg heen en terug te lopen.
Over de schrijfsters
Kyra Kuitert en Rosemarie Maas schreven ‘Prettige Plekken, Handboek Mens & Openbare ruimte’ en adviseren bij Bureau KM over aantrekkelijke ommetjes.
Nationaal Voetgangerscongres
Heb jij je al ingeschreven voor het Nationaal Voetgangerscongres, op 7 oktober in Den Haag?