Nationaal Voetgangerscongres: de voetganger op een voetstuk

maandag 12 oktober 2020

Op donderdag 8 oktober troffen professionals op het gebied van voetgangers en lopen elkaar, digitaal, op het Nationaal Voetgangerscongres. Dagvoorzitter Jacqueline Kerkhof zette meteen de toon voor een open, gevarieerd en inspirerend programma. Ze mijmert over hoe ze ‘jatzen’, een Vlaamse uitdrukking die zoveel betekent als ‘lekker gezellig doorkletsen’, mist tijdens de huidige pandemie.

Uiteraard staat de voetganger centraal in het programma. Zo spreekt Kerkhof met Friso Douwstra, wethouder uit Leeuwarden, de ‘hoofdstad’ van het Shared Space-principe en thuishonk van het Kenniscentrum Shared Space. “Shared Space gaat eerst vaak bijna mis, maar levert uiteindelijk positieve resultaten op”, zal Sjoerd Nota van het kenniscentrum later vertellen.

Suzanne Nijman van VeiligheidNL presenteert met gepaste trots het dasboard voetgangersongevallen. “Echt goede cijfers over voornamelijk eenzijdige voetgangersongevallen hadden we nog niet, nu zijn die verzameld in het dashboard. We gebruiken hiervoor diverse bronnen, waaronder registratie van de spoedeisende hulp en ambulances. Inzicht hierin is cruciaal om de veiligheid van voetgangers te waarborgen en te verbeteren. Zo zien we dat we voetgangers vaker vallen en struikelen, dan dat ze bij verkeersongevallen betrokken zijn.”

Op het voetgangerscongres werd de agenda ‘Ruimte voor Lopen’ gepresenteerd en de City Deal ‘ruimte voor lopen’ officieel ondertekend door gedeputeerde Avine Fokkers van de provincie Friesland. Wat zijn eigenlijk de randvoorwaarden voor de 'ideale voetgangersstad'? Hoe hangt een loopvriendelijke omgeving samen met vraagstukken rond mobiliteit, gezondheid en veiligheid? Op deze en andere vragen zoekt de City Deal Ruimte voor Lopen de komende vier jaar antwoorden. Deze antwoorden ontstaan niet achter bureaus of in vergaderzalen, maar in concrete toepassingen in koplopersteden. Door pilots en experimenten in deelnemende steden te ondersteunen en gezamenlijk te leren van de ervaringen geven de partners in deze City Deal vorm aan 'learning by doing'. De citydeal zet de voetganger echt op een voetstuk.

Het programma was met recht afwisselend te noemen, met bijdragen van Walther Ploos van Amstel – “de troep moet van de stoep!”, de keynote van Rijksadviseur Daan Zandbelt – “aantrekkelijk steden maken vitale steden”, en meer. Zo presenteerde Annemieke Molster haar boek, “Loop!”, dat de deelnemers van het congres allemaal thuis hebben ontvangen.

Het Nationaal Voetgangerscongres was dan ook zeker een succes te noemen. Lees meer op www.nationaalvoetgangerscongres.nl