Praat mee: rijgedrag van jonge bestuurders monitoren?

dinsdag 15 maart 2016
timer 2 min
Het Belgische bedrijf Dongle Apps heeft een klein apparaatje ontwikkeld waarmee ouders het rijgedrag van hun kinderen kunnen bijsturen, RookieDongle genaamd. Ouders worden onmiddellijk op de hoogte gebracht via sms of e-mail wanneer de jonge bestuurders roekeloos rijden.

Het apparaatje wordt ingeplugd in de ODB-poort van de auto. Dankzij de ingebouwde GPS en mobiele verbinding is het altijd verbonden met de cloud. Ouders worden gewaarschuwd als het apparaat wordt losgekoppeld.

 

Incentive

Wanneer jonge bestuurders binnen de afgesproken limieten rijden en zich aan de gemaakte afspraken houden, zien alleen zijzelf op het dashboard de resultaten en blijven locaties en snelheden onzichtbaar voor hun ouders. Maar bij roekeloos gedrag worden ouders op de hoogte gebracht via sms of e-mail, bijvoorbeeld bij een te hoge snelheid, plotseling remmen en extreme toerentallen.

 

Volgens mede-oprichter en CEO Paul Janssens is dat dan ook een belangrijke incentive voor veilig rijden: “Ervaring doe je op door veel te rijden en dat is nou net waar ouders het meeste schrik voor hebben. Met de RookieDongle zijn ouders altijd een virtuele passagier en dat stelt ouders gerust. En juist het idee dat ouders virtueel in de auto aanwezig zijn, heeft een ontradend effect en moet voor veiliger rijgedrag zorgen.”

 

Praat mee!

Wat vindt u, is de RookieDongle een goede oplossing om het rijgedrag van jonge bestuurders te monitoren? Praat mee op de LinkedIn-pagina van Verkeer in Beeld.

 

Lees verder

Hieronder kunt u het volledige artikel gratis downloaden in PDF.  Dit artikel is verschenen in de eerste Verkeer in Beeld van 2016, thema Parkeren. Als u lid bent, kunt u het magazine ook lezen  in de online bibliotheek . Wilt u deze editie ook lezen, maar bent u geen lid? Klik dan  hier  om lid te worden.

Wat vindt u, is de RookieDongle een goede oplossing om het rijgedrag van jonge bestuurders te monitoren?